Меню сайту

Економічний аналіз діяльності ЗАТ Одесавинпром

Економічний аналіз на відміну від інших видів аналізу відноситься до абстрактно-логічних методів дослідження економічних явищ.

Економічний аналіз означає виділення окремих показників господарської діяльності із загальних складових для наступного їх вивчення. Аналіз економічних показників в міру необхідності доповнюється протилежним заходом - синтезом, який з’єднує окремі показники в одне ціле, дає можливість вивчення зв’язків і залежностей між ними. Отже, аналіз і синтез в комплексі забезпечують наукове вивчення явищ і процесів.

Метою економічного аналізу є виявлення резервів підвищення ефективності виробництва в результаті проведення аналізу технічних, економічних і фінансових показників господарської діяльності підприємства, його підрозділів і обґрунтування оптимальних заходів по реалізації цих резервів.

Основними завданнями економічного аналізу є:

– об’єктивна оцінка роботи підприємства і його підрозділів через порівняння результатів з витратами, через оцінку показників у динаміці;

– виявлення впливу відповідних факторів на показники, що аналізуються, і вивчення причинних зв’язків;

– дослідження конкурентоспроможності підприємства, кон’юнктури ринку;

– пошук наявних резервів підвищення ефективності виробництва;

– узагальнення результатів аналізу для прийняття раціональних управлінських рішень;

– опрацювання конкретних заходів щодо використання виявлених в процесі аналізу резервів, здійснення контролю за їх використанням.

Предметом економічного аналізу є господарська діяльність підприємства, їх виробничих підрозділів, інших господарських формувань, що відображена в системі показників, яка вивчається для знаходження резервів підвищення ефективності. Предмет економічного аналізу розкривається через сукупність об’єктів аналізу, якими можуть бути окремі проблеми, економічні явища і процеси.

Об’єктами аналізу можуть бути: виробництво і реалізація продукції, наявність і використання ресурсів, витрати на виробництво і собівартість продукції, фінансові результати і фінансовий стан, інноваційна, інвестиційна і зовнішньоекономічна діяльність, а також їх окремі аспекти.

Суб’єктами, тобто особами, які проводять економічний аналіз, є: керівництво і економічні служби, власники і органи господарського управління, аудиторські фірми, постачальники та покупці, кредитні та фінансові органи.

економічний аналіз собівартість фінансовий

    Подібні статті по економіці

    Економічний аналіз діяльності ЗАТ Одесавинпром
    Економічний аналіз на відміну від інших видів аналізу відноситься до абстрактно-логічних методів дослідження економічних явищ. Економічний аналіз означає виділення окремих показників ...

    Управління проектом з Удосконалення комерційної діяльності підприємства-монополіста (на прикладі ПАТ ЕК Херсонобленерго)
    Актуальність обраної теми полягає в тому, що своєчасна та повна оцінка показників комерційної діяльності підприємства потребує значних теоретичних знань та практичних навиків, ця о ...

    Грошова оцінка земель в Україні
    Земля являється одним з основних елементів виробництва, за допомогою якого країна створює матеріальні цінності. Поряд з тим земля є природним об’єктом, який вже існує і не створюється лю ...

    Copyright © 2024. www.ekonomikam.com. Всі права захищені.