Меню сайту

Економічна безпека підприємства та шляхи її підвищення (на прикладі TOB Острійківське)

На сьогоднішній день, в умовах капіталізму, функціонують тисячі підприємств на принципах повної відповідальності за свої дії. Останнім постійно необхідно приймати важливі рішення, які стосуються діяльності окремого підприємства, його удосконалення, а також рішень з приводу створення та забезпечення успішних зв'язків з іншими суб'єктами ринкових відносин. Така ситуація змушує керівництво швидко адаптуватися до нових умов, потребує знання законів розвитку та пошуку шляхів виживання в ринковій економіці, оскільки важливим є ще й врахування того факту, що існує постійна невизначеність та нестійкість економічного середовища. Саме тому важливим є розгляд та аналіз питання економічної безпеки підприємства.

До найважливіших факторів, які впливають на функціонування суб'єктів ринку відносять: ступінь досконалості законодавчої бази, рівень оподаткування, доступ на світові ринки збуту, інвестиційна привабливість регіону та держави загалом.

Повертаючись до поняття економічної безпеки підприємства, варто відмітити той факт, що, насамперед, вона залежить від економічної безпеки держави, регіону, адже ґрунтується на їхньому фінансовому, сировинному та виробничому потенціалі, а також перспективах розвитку. Наявність багаторівневої концепції економічної безпеки господарюючих суб'єктів усіх рівнів дає можливість забезпечити передбачуваність зовнішніх загроз підприємствам.

Повніше економічна безпека підприємства розглядається у публікаціях західних економістів. До найвідоміших спеціалістів з даної проблематики можна віднести: Семюелсона П. А., Долана Є, Макконнелла К., Брю С., Котлера Ф., Піндайка Р., Фішера С.

Серед вітчизняних учених-економістів, які займаються дослідженням даної проблеми, слід відзначити Реверчука С., Островерха П., Крупку М., Гаврилишина О., та ряд інших вчених.

Метою даної роботи є вивчення поняття економічної безпеки підприємства та шляхи її підвищення.

В роботі були використанні наступні методи дослідження: теоретичні,емпіричні та методи математичної статистики.

В роботі були також використані показники TOB «Острійківське», які забезпечили детальний аналіз розвитку досліджуваного підприємства , а також звіти інших підприємств Білоцерківського та Кагарлицького районів Київської області.

    Подібні статті по економіці

    Циклічність економічного розвитку, її природа та методи сучасного регулювання
    Ринкова економіка, як відомо, прагне досягти рівноваги всіх процесів, що в ній відбуваються. Макроекономічна рівновага - це економічна рівновага на рівні держави. Для неї характерним є п ...

    Інфляція в Україні
    Найефективнішим індикатором «здоров’я» економіки країни є її фінансовий стан. Адже фінансова система не лише забезпечує необхідні взаємозв’язки в економіці, вона є одним з найвпливовіши ...

    Використання трудових ресурсів Західної України
    Перехід до ринкової економіки на сучасному етапі характеризується поступовим зрушенням в структурі зайнятості населення за галузями, сферами та секторами економіки України. Розглядаючи проб ...

    Copyright © 2024. www.ekonomikam.com. Всі права захищені.