Меню сайту

Дефекти ринку та механізми їх усунення

З давніх часів існування людства ринок визначався як місце торгівлі товарами. Він і зараз існує у вигляді колгоспних ринків, де реалізуються, головним чином, продукти харчування. Є й речові ринки, де продаються товари народного споживання, але їх питома вага в загальному обсязі товарообігу порівняно невеликий.

У сучасній економіці України ринок відіграє важливу роль у розвитку підприємницької сфери діяльності. Ринок цікавить підприємця, перш за все за двома факторами:

) положення товару, який він вже виробляє, і ситуація, що складається навколо нього;

) можливості для розширення своєї частки ринку шляхом збільшення поставок товару або початку виробництва нового товару, в якому відчувається потреба на цьому ринку.

Отже, економічного ефекту можна досягти шляхом вивчення ринку.

Ринок також генерує еквівалентні, тобто економічно рівноправні відносини у всіх галузях виробництва, на всіх рівнях господарського життя, культивує знання, професійність, компетентність, творче ставлення до роботи.

Ринок, який базується на правових засадах, є економічною "технологією", за допомогою якої створюються умови для ефективного господарювання, динамізму виробництва. Такі конкретні прояви ефективності, як продуктивність праці, якість роботи, економічність виробництва, науково-технічний прогрес, значною мірою зумовлюються ринково-конкурентним середовищем.

Ринок є "вимірювальним пристроєм" людської праці. Вся гама якостей, які несе в собі енергія людської праці, в кінцевому підсумку знаходить своє вираження у формі числа (вартість товару, ціна товару) в ринковому середовищі. Елементами товарності є не тільки матеріальні речі, предмети і послуги, а й результати інтелектуальної праці - ідеї, управлінські рішення, винаходи, результати мистецької діяльності тощо Невідтворення унікальність "подарунків природи" (землі, повітря, води тощо) також є елементом товарності й тому також має свою цінову оцінку.

Крім того, ринок стабілізує грошовий обіг, підтримує авторитет національних грошових одиниць; створює діючий механізм мотивації роботи; підтримує "здоров'я" сфери споживання; стимулює різні форми бізнесу; стверджує повагу до писаних і неписаних правил людського співіснування.

Все вищесказане свідчить про те, що соціальний і економічний розвиток Україні неможливо без розвитку її ринкової системи. Саме цим і зумовлена актуальність даної наукової роботи.

За мету реферату взято необхідність демонстрації дефектів та недоліків ринкових систем та можливість показати шляхи поліпшення ситуації на ринку в Україні.

Об'єктом дослідження виступає ринок. Предметом дослідження є переваги та недоліки ринкової системи, розглянуті як у світлі одне одних, так і окремо.

Методи дослідження, обрані для даного реферату, полягають в аналізі і синтезі ринкової економічної системи, головним чином для виявлення позитивних та негативних сторін.

    Подібні статті по економіці

    Банківська система як інфраструктурний елемент сучасної ринкової економіки
    Банківська система - одна з найважливіших та невід’ємних структур економіки. Її функціонування - запорука успіху проведення економічних реформ у сучасних умовах. У процесі становл ...

    Економіко-статистичне дослідження рівня витрат за 1 гривню запущеної в обіг продукції
    В умовах ринкових відносин підприємству потрібне постійне вдосконалення стратегії розвитку та ефективності виробництва, для підвищення конкурентоспроможності товарів на ринку. Для досягн ...

    Безробіття
    Праця і земля - два основні джерела багатства, два основні фактори зростання виробництва, бо всі інші фактори - капітал, організація, інформація - це справа рук і розуму людини. Тому су ...

    Copyright © 2024. www.ekonomikam.com. Всі права захищені.