Меню сайту

Дефекти ринку та механізми їх усунення

З давніх часів існування людства ринок визначався як місце торгівлі товарами. Він і зараз існує у вигляді колгоспних ринків, де реалізуються, головним чином, продукти харчування. Є й речові ринки, де продаються товари народного споживання, але їх питома вага в загальному обсязі товарообігу порівняно невеликий.

У сучасній економіці України ринок відіграє важливу роль у розвитку підприємницької сфери діяльності. Ринок цікавить підприємця, перш за все за двома факторами:

) положення товару, який він вже виробляє, і ситуація, що складається навколо нього;

) можливості для розширення своєї частки ринку шляхом збільшення поставок товару або початку виробництва нового товару, в якому відчувається потреба на цьому ринку.

Отже, економічного ефекту можна досягти шляхом вивчення ринку.

Ринок також генерує еквівалентні, тобто економічно рівноправні відносини у всіх галузях виробництва, на всіх рівнях господарського життя, культивує знання, професійність, компетентність, творче ставлення до роботи.

Ринок, який базується на правових засадах, є економічною "технологією", за допомогою якої створюються умови для ефективного господарювання, динамізму виробництва. Такі конкретні прояви ефективності, як продуктивність праці, якість роботи, економічність виробництва, науково-технічний прогрес, значною мірою зумовлюються ринково-конкурентним середовищем.

Ринок є "вимірювальним пристроєм" людської праці. Вся гама якостей, які несе в собі енергія людської праці, в кінцевому підсумку знаходить своє вираження у формі числа (вартість товару, ціна товару) в ринковому середовищі. Елементами товарності є не тільки матеріальні речі, предмети і послуги, а й результати інтелектуальної праці - ідеї, управлінські рішення, винаходи, результати мистецької діяльності тощо Невідтворення унікальність "подарунків природи" (землі, повітря, води тощо) також є елементом товарності й тому також має свою цінову оцінку.

Крім того, ринок стабілізує грошовий обіг, підтримує авторитет національних грошових одиниць; створює діючий механізм мотивації роботи; підтримує "здоров'я" сфери споживання; стимулює різні форми бізнесу; стверджує повагу до писаних і неписаних правил людського співіснування.

Все вищесказане свідчить про те, що соціальний і економічний розвиток Україні неможливо без розвитку її ринкової системи. Саме цим і зумовлена актуальність даної наукової роботи.

За мету реферату взято необхідність демонстрації дефектів та недоліків ринкових систем та можливість показати шляхи поліпшення ситуації на ринку в Україні.

Об'єктом дослідження виступає ринок. Предметом дослідження є переваги та недоліки ринкової системи, розглянуті як у світлі одне одних, так і окремо.

Методи дослідження, обрані для даного реферату, полягають в аналізі і синтезі ринкової економічної системи, головним чином для виявлення позитивних та негативних сторін.

    Подібні статті по економіці

    Фондовая биржа, как элемент рыночной инфраструктуры
    Ринок цінних паперів. Фіктивний капітал. Випущені акціонерними товариствами акції й облігації поступають в обіг, створюючи ринок цінних паперів. Про масштаби цього ринку свідчить то ...

    Ефективність технічного переоснащення підприємств легкої промисловості
    План науково-технічного розвитку передбачає систему взаємопов’язаних заходів по підвищенню техніко-економічного рівню виробництва на підставі впровадження самої передової й високоефекти ...

    Земельні ресурси підприємства
    Високоефективну і конкурентоздатну економіку можуть формувати і розвивати лише професійно компетентних і досвідчених управлінських кадрів всіх рівнів, перш за все господарських керівник ...

    Copyright © 2024. www.ekonomikam.com. Всі права захищені.