Меню сайту

Дослідження стохастичних зв’язків

Усі соціально-економічні явища взаємозв'язані та взаємозумовлені і зв'язок (залежність) між ними носить причинно-наслідковий характер. Суть причинного зв'язку полягає в тому, що при необхідних умовах одне явище зумовлює інше і в результаті такої взаємодії виникає наслідок.

Особливу актуальність має вивчення взаємозв'язку в сучасних умовах, коли постійно відбуваються різноманітні соціальні процеси, що являють собою важливу функцію діяльності політиків, економістів, соціологів. Вивчення механізму соціальних зв'язків, взаємодії попиту і пропозиції, вплив сучасного суспільства на соціальний стан людей, формування соціальної свідомості та інших якісних показників має першорядне значення для прогнозування соціальної кон'юнктури та рішення багатьох питань.

Вивчаючи закономірності зв'язку, причини і умови, що їх характеризують, об'єднують в поняття фактор. Ознаки, що є причинами та умовами зв'язку, називаються факторними х, а ті, що змінюються під впливом факторних ознак - результативними у.

Між ознаками х та у існують різні за природою та характером види зв'язку: функціональні та стохастичні.

Зважаючи на актуальність даної проблеми, ми обрали наступну тему курсового дослідження: “Коефіцієнти зв’язку між двома показниками».

Об’єкт дослідження - соціальна статистика.

Предмет дослідження - основні коефіцієнти зв’язку між соціальними показниками.

Мета дослідження - розглянути зв’язки соціальних явищ, а також основні коефіцієнти зв’язку між явищами.

Згідно з метою і предметом дослідження було визначено такі завдання:

1) проаналізувати методико-теоретичні аспекти вимірювання взаємозв’язків соціологічних явищ;

2) розглянути основні види зв’язків;

) дослідити стохастичні зв’язки;

) проаналізувати зв'язок між атрибутивними ознаками.

Методи дослідження. Для розв’язування поставлених завдань використано такі методи наукового дослідження: теоретичний аналіз наукових літературних джерел, синтез, узагальнення, порівняння, конкретизація.

Структура дослідження. Курсова робота складається із вступу, двох розділів, висновків, списку використаної літератури. Список використаних джерел включає 20 найменувань. Робота викладена на 32 сторінках друкованого тексту.

    Подібні статті по економіці

    Дослідження функціональних стратегій сучасного підприємства
    В умовах ринкової економіки сталися кардинальні зміни в системі управління об'єктів господарювання. У централізованій економіці свобода вибору постачальників ресурсів і маніпулювання рес ...

    Економічна безпека підприємства та шляхи її підвищення (на прикладі TOB Острійківське)
    На сьогоднішній день, в умовах капіталізму, функціонують тисячі підприємств на принципах повної відповідальності за свої дії. Останнім постійно необхідно приймати важливі рішення, які с ...

    Загальна характеристика господарської діяльності ДП Тростянецьводоканал
    Актуальність дипломної роботи полягає у орієнтації на підготовку кваліфікованих фахівців для фінансової системи держави, які повинні об'єктивно оцінювати економічні процеси, що відбуваю ...

    Copyright © 2024. www.ekonomikam.com. Всі права захищені.