Меню сайту

Заходи по удосконаленню організації підготовки виробництва на підприємстві

Прибуток є спонукальним мотивом і джерелом діяльності підприємства. Підприємство приводить у рух усі виробничі фактори - капітал, працю, природні ресурси - для створення продукту, його наступної реалізації та утворення доходу.

Загальний дохід підприємства - це сума доходу, отриманого підприємством від продажу певної кількості продукції. (Кількість проданого товару залежить від попиту на нього). Таким чином

TR=PxQ

де TR (Total Revenue) - загальний дохід підприємства або виручка підприємства, P (Price) - ціна, Q (Quanting) - кількість проданої продукції. Розрізняють такі види доходу: валовий і чистий.

Валовий дохід підприємства становить грошову виручку від реалізації продукту (виконання робіт чи послуг), інших матеріальних цінностей і майна підприємства (включаючи основні фонди) тощо, зменшену на суму постійних витрат підприємства. Якщо від валового доходу підприємства відняти ще й змінні витрати, то одержують суму чистого доходу підприємства.

Чистий дохід підприємства - це прибуток підприємства. Поняття "дохід" ширше поняття "прибуток". Прибуток підприємства є складовою частиною доходу підприємства. Прибуток - це частина виручки, що залишається після відшкодування всіх витрат на виробничу і комерційну діяльність підприємства.

Валова продукція за собівартістю складається із вартості основної, суміжної і побічної продукції рослинництва, тваринництва, підсобних підприємств і промислів, незалежно від того, реалізується вона споживачам чи використовується в своєму господарському обороті.

У собівартість продукції в галузях включаються всі витрати звітного (планового) року на виробництво і реалізацію продукції, а також зміни незавершеного виробництва порівняно з минулим роком.

Валова продукція робіт і послуг, виконаних на сторону, складається із собівартості робіт обслуговуючих виробництв, виконаних для сторонніх організацій, і тих, що виконані для покупців продукції при транспортуванні її. Ця сума визначається множенням собівартості одиниці роботи на обсяги робіт допоміжних виробництв, виконаних на сторону. Сюди входять роботи, виконані на сторону, ремонтними майстернями, а також затрати обслуговуючих та інших виробництв.

Необхідно зазначити, що у вартість продукції підсобних підприємств не включається вартість переробленої сировини.

    Подібні статті по економіці

    Господарський механізм
    Економіка являє собою сукупність процесів виробництва, розподілу, обміну і накопичення матеріальних благ і послуг. Трудова діяльність у суспільному виробництві здійснюється в порядку повно ...

    Ефективність технічного переоснащення підприємств легкої промисловості
    План науково-технічного розвитку передбачає систему взаємопов’язаних заходів по підвищенню техніко-економічного рівню виробництва на підставі впровадження самої передової й високоефекти ...

    Адам Сміт як економіст
    Прийняти правильне економічне рішення неможливо без глибокого знання економічних законів, що регулюють економічну діяльність, розуміння структури і функцій економічної системи. ...

    Copyright © 2024. www.ekonomikam.com. Всі права захищені.