Меню сайту

Дослідження цінової політики торгового підприємства

Незважаючи на зростаючу роль у сучасному маркетинговому процесі нецінових факторів, ціна залишається основним елементом маркетингу. Ціна - його єдиний елемент, що приносить дохід. Цим і обумовлена актуальність обраної теми.

У сучасних умовах ціна є таким параметром, від якого багато в чому залежить благополуччя підприємства, розміри його доходів і витрат. Вона головним чином задається ринковою ситуацією, і саме тому підприємство зобов'язане здійснювати продуману політику ціноутворення з урахуванням кон'юнктури конкретних товарних ринків сьогодні, завтра й у більш віддаленій перспективі.

Підприємства, яким вдається в рамках своїх маркетингових служб успішно здійснити багатофакторний причинно-наслідковий моніторинг ситуації на ринку, де ціна одночасно буде служити і причинною, і результативною ознакою, виявляться в переважному положенні в порівнянні зі своїми конкурентами, оскільки вони зможуть скористатися дійсним ринковим інструментом - активними цінами і ціноутворенням. Особливе значення цього інструмента полягає в подвійності його функцій.

З одного боку ціна формує дохід підприємства; з іншого ціна - це жертва, на яку повинний піти споживач, щоб стати власником жаданого блага в товарній формі. Можливо, ціна в очах споживача найбільшою мірою, чим будь-який інший елемент, визначає привабливість усього маркетингового комплексу.

Мета роботи освоєння теоретичних та організаційних основ ринкової цінової політики на прикладі комунального підприємства «Фармація», набуття навиків формування цінової політики підприємства.

У роботі буде досліджено питання щодо встановлення підприємством ціни на свій товар. Адже воно не просто призначає ту чи іншу ціну. Створюється ціла система ціноутворення, що охоплює різні товари в межах товарного асортименту і враховує розходження у витратах по організації збуту, розходження в рівнях попиту та інші фактори. Крім того, підприємство діє в умовах конкурентного оточення й іноді саме виступає ініціатором зміни цін, а іноді відповідає на цінові ініціативи конкурентів.

У задачі роботи входить розгляд як теоретичних аспектів ціноутворення: поняття ціни, методи ціноутворення, політика ціноутворення і т.п.; так і аналіз фінансового стану підприємства, та розробка заходів по удосконаленню ціноутворення на підприємстві. Додатками до курсової роботи є наступні документи: звіти за формою №1 та формою №2 (за період 9місяців 2009 та 2010 років), витяг зі статуту підприємства, а також схема структури підприємства

Курсова робота виконана на матеріалах, наданих комунальним підприємством "Фармація".

    Подібні статті по економіці

    Удосконалення форм праці та впровадження науково–технічного прогресу
    Вирішальним засобом підвищення ефективності діяльності підприємства ресторанного господарства є вдосконалення форм праці та впровадження науково-технічного прогресу. Саме про вд ...

    Ефективність використання матеріальних ресурсів на підприємстві ТОВ Гіпрон
    В сучасних умовах господарювання економіка України потребує глибоких і структурних зрушень. В цих умовах центр економічної діяльності переміщується до основної ланки всієї економіки п ...

    Дослідження напрямків підвищення ефективності управління системами оплати праці робітників підприємства
    Залізничний транспорт є найрозвинутішим в Україні. Перевагами цього виду транспорту є велика розгалуженість та низькі тарифи. Пропускна спроможність залізничної мережі значно перевищує п ...

    Copyright © 2024. www.ekonomikam.com. Всі права захищені.