Меню сайту

Дослідження рівня життя населення

Дослідження рівня життя населення є завжди актуальною темою, оскільки стосується безпосередньо основних пріоритетів суспільного розвитку людської цивілізації.

Рівень життя населення як соціально-економічна категорія являє собою рівень і ступінь задоволення потреб людей у матеріальних благах, побутових і культурних послугах. Тому аналіз життєвого рівня населення дає можливість визначити основні напрямки вдосконалення соціально-економічної політики держави.

На сучасному етапі розвитку економіки України проблеми рівня життя населення і фактори, що визначають його динаміку стають дуже важливими. Від їхнього вирішення багато в чому залежить спрямованість і темпи подальших перетворень у країні й у кінцевому рахунку політична, а отже, й економічна стабільності в суспільстві. Вирішення цих проблем вимагає чіткої політики, виробленої державою, центральним моментом якої була б людина, її добробут, фізичне і соціальне здоров'я. Саме тому всі перетворення, що так чи інакше можуть спричинити зміни рівня життя, викликають великий інтерес у найрізноманітніших шарів населення.

Перехід до ринкових відносин вносить значні корективи в регулювання доходів, що у першу чергу визначають добробут людей. Насамперед зменшилася роль держави в цій області, розширилася самостійність регіонів і підприємств, а також підвищилася значимість ринкових регуляторів.

Рівень життя - багатогранне явище, що залежить від безлічі різноманітних причин, починаючи від території, де проживає населення, тобто географічних факторів, і закінчуючи загальною соціально-економічною й екологічною ситуацією, а також станом політичних справ у країні.

Метою дослідження

в курсовій роботі є висвітлення основних теоретичних детермінант рівня життя населення, аналіз особливостей основних показників рівня життя в Україні, а також визначення основних напрямків та перспектив підвищення життєвого рівня населення в альтернативах подальшої державної політики.

Об'єктом дослідження

в курсовій роботі виступає соціально-економічна складова суспільного розвитку.

Предметом дослідження

є категорія «рівень життя населення» та основні характеристики її в Україні.

При написанні курсової роботи було використано методи

як загальнонаукового характеру - аналізу, синтезу, індукції, дедукції, узагальнення, тощо, так і спеціальні - метод дослідження динаміки статистичних показників, графічний метод, тощо.

Дана робота має важливе значення, оскільки вона окрім огляду теоретичних особливостей поняття «рівень життя населення» містить також огляд основних показників рівня життя по Україні.

    Подібні статті по економіці

    Товарне виробництво
    Життя людського суспільства складна, багатогранна та сповнена протиріч. Майже у всьому світі, щоб вижити, людина повинна працювати, тому що оточуючі його речі у своєму природному стані, ...

    Види економічного ефекту від впровадження науково-дослідних робіт
    В економічній науці першорядне значення мають питання, пов’язані з оцінкою ефективності ресурсів, які використовуються, витрат, які здійснюються та рішень, що приймаються. Всі проблеми ...

    Витрати основної діяльності залізничного транспорту
    Економічний аналіз є конкретною методологічною дисципліною. Ґрунтуючись на матеріалах інших економічних дисциплін і значною мірою узагальнюючи набуті студентами знання, він допоможе майб ...

    Copyright © 2024. www.ekonomikam.com. Всі права захищені.