Меню сайту

Дослідження конкурентного середовища підприємства

Актуальність теми обумовлена тим, що сучасне зовнішнє середовище підприємств характеризується надзвичайно високим ступенем складності, динамізму і невизначеності. Здатність пристосовуватися до змін в зовнішньому середовищі - основна умова в бізнесі і інших сферах життєдіяльності. Більш того, у все зростаючому числі випадків - ця умова виживання і розвитку. Організації повинні, з одного боку, постійно усвідомлювати новий характер змін в навколишньому середовищі і ефективно на них реагувати. З іншого боку, необхідно мати у вигляді, що самі організації генерують зміни в зовнішньому середовищі, випускаючи нові, наприклад, види товарів і послуг, використовуючи нові види сировини, матеріалів, енергії, устаткування, технологій.

Будь-яка організація знаходиться і функціонує в середовищі. Кожна дія всіх без виключення організацій можлива тільки в тому випадку, якщо середовище допускає його здійснення. Внутрішнє середовище організації є джерелом її життєвої сили, а зовнішнє середовище - джерело, що живить організацію ресурсами, необхідними для підтримки її внутрішнього потенціалу на належному рівні.

Динамізм і високий ступінь невизначеності факторів зовнішнього середовища значно ускладнюють процедури розробки і ухвалення управлінських рішень. Тому керівники як зарубіжних, так і вітчизняних підприємств гостро відчувають потребу в систематичній, оперативній і всебічній інформації про стан і можливі зміни, що відбуваються в зовнішньому і конкурентному середовищі. Разом з тим в реальній практиці більшість підприємств не надає належної уваги факторам зовнішнього середовища, що значною мірою обумовлене недостатньою розробленістю теоретичних і методологічних основ організації її дослідження з урахуванням національної, регіональної і галузевої специфіки [2].

Необхідно також відзначити, що значна кількість розробок в області дослідження конкурентного середовища організації надає основну увагу вивченню лише окремих її чинників. В місці з тим, сучасна ринкова ситуація вимагає комплексного дослідження конкурентів на основі інтеграції різноманітних економічних, соціально-політичних, правових і технологічних аспектів.

Для того, щоб визначити стратегію поведінки організації і провести цю стратегію в життя, керівництво повинне мати поглиблене уявлення про конкурентне середовище, тенденції її розвитку і місце, займане в ній організацією. При цьому зовнішнє оточення, разом з внутрішнім середовищем, вивчається стратегічним управлінням в першу чергу для того, щоб розкрити ті загрози і можливості, які організація повинна враховувати при визначенні своїх цілей і задач, при їх досягненні, а також для більш ефективного використовування свого потенціалу [6].

Все це підтверджує актуальність проблеми дослідження і зумовило вибір теми дипломної роботи.

Метою дослідження в даній роботі є розробка механізму оцінки конкурентного середовища підприємства, виявлення і інтерпретації факторів, які безпосередньо впливають на діяльність підприємства з метою оптимізації його конкурентної позиції на ринку.

Об'єктом дослідження виступають процеси аналізу конкурентоспроможності підприємства на туристичному ринку (на прикладі ЗАТ «ДонецкТур»).

Предметом дослідження є моделі аналізу конкурентного середовища підприємства.

    Подібні статті по економіці

    Вплив змін у вартості життя на розмір доходів
    купівельний споживчий економічний населення Сучасна економіка є нестабільною і невизначеною. І це усім відомий факт, що був доведений багатьма вченими численну кількість разів. Влада з ...

    Економіка соціальної орієнтації та проблеми її формування в постсоціалістичних країнах
    У світовій системі економіки чималу роль грають колишні соціалістичні країни. До цієї групи відносяться країни, у яких довгий час існував соціалістичний режим. Розглянемо основні тенд ...

    Загальна характеристика системи менеджменту підприємства
    Формування ринкової економіки здійснюється шляхом запровадження нових суспільно-економічних відносин, які базуються на існуванні різних форм власності та способів господарювання. Адміні ...

    Copyright © 2024. www.ekonomikam.com. Всі права захищені.