Меню сайту

Грошово-кредитна політика та її роль в державному регулюванні економіки

Стабільність та розвиток національної економіки забезпечується використанням державою різноманітних інструментів макроекономічного регулювання. Одним з найдієвиших засобів макроекономічного регулювання є грошово-кредитна політика.

Під грошово-кредитною політикою розуміють комплекс взаємозв'язаних, скоординованих на досягнення певних цілей заходів щодо регулювання грошового ринку, які проводить держава через свій центральний банк. Часто її називають монетарною, чи грошовою, політикою.

Розвиток фінансово-кредитної системи країни визначається ефективністю монетарного регулювання, що базується на використанні дієвого інструментарію грошово-кредитної політики. На кожному етапі економічного розвитку країни центральний банк визначає цілі своєї діяльності, що передбачають пріоритетність використання окремих інструментів. В Україні на законодавчому рівні формуються основні засади грошово-кредитної політики на кожний рік, де визначається перелік інструментів та методів, за допомогою яких відбувається регулювання фінансово-кредитної системи країни.

Розвиток кредитних систем, ринку позичкових капіталів дещо зменшили безпосередній вплив центрального банку на формування попиту та пропозиції грошової маси. За таких умов зростає ефективність інструментів опосередкованого впливу на діяльність грошово-кредитної системи. Допоміжні інструменти регулювання грошово-кредитної політики відіграють також не останню роль: вони доповнюють дію основних інструментів.

Незважаючи на значні здобутки вітчизняних вчених, існує необхідність подальшого аналізу ефективності грошово-кредитної політики, особливо в умовах фінансової нестабільності, задля пошуку шляхів подолання недоліків монетарного регулювання та підвищення його результативності. Саме це і визначає актуальність і практичну цінність дослідження сучасної грошово-кредитної політики та основних засад її формування.

Метою моєї роботи є аналіз теоретичних основ грошово-кредитної політики і її впливу на розвиток економіки взагалі та економічної системи України зокрема.

Для досягнення мети роботи необхідно виконати наступні завдання:

· проаналізувати сутність поняття грошово-кредитної політики, визначивши її зміст, цілі та види, які виділяє сучасна економічна теорія;

· визначити основні засоби впливу грошово-кредитної політики на економічну ситуацію;

· дослідити досвід грошово-кредитного регулювання на різних етапах становлення ринкової економіки України;

· визначити пріоритетні шляхи розвитку грошово-кредитної політики в майбутньому;

· розробити шляхи подолання проблем і підвищення ефективності грошово-кредитної політики.

Предметом даної роботи виступають дослідження з питань грошово-кредитного регулювання як частини загальної економічної політики держави та ефективності проведення грошово-кредитної політики України на кожному з етапів її формування.

Об’єктом роботи виступає грошово-кредитне регулювання в Україні в умовах стабілізації економічного розвитку.

Результати проведеної роботи послідовно відображені в 3-х основних розділах, які містить дана курсова робота.

Інформаційну основу курсової роботи, окрім наукових праць вітчизняних авторів,складають також нормативні акти, офіційні статистичні дані, науково-методична література, матеріали періодичних видань та ресурси мережі Інтернет.

    Подібні статті по економіці

    Автоматизована система обліку кадрів на підприємстві
    Функціонування будь-якої системи управління пов’язано з циркуля-цією в ній інформації. Будь-який процес управління - перш за все, інфор-маційний процес, який передбачає виконання ...

    Деpжавне pегулювання мігpаційних пpоцесів
    Мігpаційні пpоцеси, які відбуваються в світі значно впливають на життя громадян країн, а також на pозміщення, чисельність і стан населення pізних кpаїн. Саме мігpація багато в чом ...

    Державне регулювання підприємництва
    Державне регулювання підприємництва є напрямом державної політики, спрямованим на вдосконалення правового регулювання господарських відносин, а також адміністративних відносин між ре ...

    Copyright © 2024. www.ekonomikam.com. Всі права захищені.