Меню сайту

Вольногорске скло

Скло – штучний матеріал який має такі властивості, як прозорість. Твердість хімічна стійкість, термостійкість. Крім того скло має властивості, які залежать від його прозорості. Завдяки цьому скло широко використовують май­же у всіх га­лу­зях тех­ні­ки, ме­ди­ци­ні, у на­у­ко­вих до­слі­джен­нях , та у по­бу­ті.

Скло отри­му­ють шля­хом те­р­мі­ч­ної об­ро­б­ки ши­х­ти, яка є су­мі­ш­шю при­ро­д­них або шту­ч­них си­ро­вин­них ма­те­рі­а­лів. Ши­х­ту за­ва­н­та­жу­ють у піч, і при ви­зна­че­ній те­м­пе­ра­ту­рі та ви­три­м­ці, отри­му­ють роз­плав – скло­ма­су. При охо­ло­джен­ні скло­ма­си в‘я­з­кість її зро­с­тає, що на­дає мо­ж­ли­вість фо­р­му­ва­ти ви­ро­би шля­хом ви­ду­ван­ня, про­ка­т­ки, ви­тя­гу­ван­ня, пре­су­ван­ня чи пре­со­ви­ду­ван­ня.

В за­ле­ж­но­с­ті від прак­ти­ч­но­го ви­ко­ри­с­тан­ня скля­них ви­ро­бів змі­ню­єть­ся хі­мі­ч­ний склад скла, фо­р­ма, роз­мі­ри, та спо­сіб їх ви­го­то­в­лен­ня.

Су­час­на скля­на про­ми­с­ло­вість ви­го­то­в­ляє най­рі­з­но­ма­ні­т­ні­ші ви­ро­би – про­ми­с­ло­ве та по­бу­то­ве ли­с­то­ве скло, скля­ні тру­би і ізо­ля­то­ри, ме­ди­ч­не та пар­фу­ме­р­не скло, та­р­не та сор­то­ве скло, пі­но­ск­ло, скло­во­ло­к­но, си­та­ли та ін­ше.

Та­р­не скло за­ймає до­сить ве­ли­ку ча­с­т­ку від за­га­ль­но­го об‘­єму про­ду­к­ції, що ви­го­то­в­ля­ють скля­ні за­во­ди. Це від­бу­ва­єть­ся то­му, що та­р­не скло ви­ко­ри­с­то­ву­єть­ся для фа­су­ван­ня збе­рі­ган­ня та транс­по­р­ту­ван­ня рі­з­но­ма­ні­т­них рі­д­ких па­с­то­по­ді­б­них та тве­р­дих про­ду­к­тів.

Пе­ре­ва­га­ми скля­ної та­ри, що обу­мо­в­лю­ють ши­ро­ке її ви­ко­ри­с­тан­ня у рі­з­но­ма­ні­т­них га­лу­зях про­ми­с­ло­во­с­ті та в по­бу­ті є: гі­гі­є­ні­ч­ність, про­зо­рість, мо­ж­ли­вість ви­го­то­в­лен­ня та­ри рі­з­но­ма­ні­т­них роз­мі­рів та фо­р­ми, мо­ж­ли­вість ге­р­ме­ти­ч­но­го за­кри­ван­ня та ба­га­то­ра­зо­во­го ви­ко­ри­с­тан­ня, до­сту­п­на ці­на.

Скло не ви­ді­ляє шкі­д­ли­вих ре­чо­вин, не має за­па­ху, за­без­пе­чує три­ва­ле збе­рі­ган­ня про­ду­к­тів, до­б­ре ми­єть­ся та дез­ін­фі­ку­єть­ся, лег­ко ути­лі­зу­єть­ся, має до­б­рі де­ко­ра­ти­в­ні мо­ж­ли­во­с­ті. Крім то­го скля­на про­ми­с­ло­вість за­без­пе­че­на най­ба­га­т­ши­ми си­ро­вин­ни­ми ре­сур­са­ми.

«Ві­ль­но­гор­сь­кий за­вод еле­к­т­ро­ва­ку­у­м­но­го скла» (ВЗЭВС) по­ви­нний був ста­ти са­мим мо­гу­т­нім під­при­єм­с­т­вом у сво­їй га­лу­зі. Ви­ро­б­ни­ц­т­во ком­пле­к­ту­ю­чих зі скла і ме­та­лу для ко­льо­ро­вих кі­не­ско­пів по­ви­нне бу­ло за­без­пе­чу­ва­ти сво­єю про­ду­к­ці­єю за­во­ди по ви­ро­б­ни­ц­т­ву кі­не­ско­пів усьо­го СРСР. На­да­лі на під­при­єм­с­т­ві пе­ред­ба­ча­ло­ся осво­ї­ти скла­да­ль­не ви­ро­б­ни­ц­т­во ко­льо­ро­вих кі­не­ско­пів. Але в зв'я­з­ку з роз­ри­вом еко­но­мі­ч­них зв'я­з­ків, ви­кли­ка­них роз­па­дом СРСР, че­рез від­су­т­ність за­мо­в­лень у 1990 ро­ці бу­ло при­пи­не­не бу­ді­в­ни­ц­т­во но­вих об'­єк­тів, зу­пи­не­не ос­но­в­не ви­ро­б­ни­ц­т­во.

З 1992р. Ві­ль­но­гор­сь­кий за­вод еле­к­т­ро­ва­ку­у­м­но­го скла пе­ре­йме­но­ва­ний у За­вод «Э­К­МА», а вже в 1994 ро­ці бу­ла по­ча­та при­ва­ти­за­ція дер­жа­в­но­го під­при­єм­с­т­ва «За­вод «Э­К­МА». З 1996р. дер­жа­в­не під­при­єм­с­т­во «За­вод «Э­К­МА» пе­ре­тво­ре­но у Від­кри­те ак­ці­о­не­р­не то­ва­ри­с­т­во­«­3­а­вод «Э­К­МА». За­вод спро­бу­вав вла­с­ни­ми си­ла­ми пе­ре­про­фі­лю­ва­ти­ся на ви­пуск скло­та­ри, ча­с­т­ко­во за­ді­я­в­ши ви­ро­б­ни­чі пло­щі ко­ли­ш­ньо­го за­во­ду.

Ос­но­в­на но­ме­н­к­ла­ту­ра ви­ро­б­ни­ц­т­ва за­во­ду на той мо­мент бу­ла на­сту­п­ною:

пля­ш­ки єм­ні­с­тю 0,5 лі­т­ра, ба­н­ки єм­ні­с­тю 1,5 до 3 лі­т­ри, по­бу­то­ві сві­ти­ль­ни­ки, кі­не­ско­пи ре­ге­не­ро­ва­ні, ки­сень, та­ра з го­ф­ро­ва­но­го кар­то­ну.

Але під­при­єм­с­т­во не змо­г­ло ви­й­ти на но­р­ма­ль­ний ре­жим ро­бо­ти. У 1997 ро­ці бу­ли ство­ре­ні еко­но­мі­ч­но ві­д­о­со­б­ле­ні ви­ро­б­ни­чі під­роз­ді­ли ВАТ «За­вод «Э­К­МА» з окре­ми­ми суб­ра­ху­н­ка­ми в ба­н­ку, ос­но­в­ною за­да­чею яких бу­ло роз­ви­ва­ю­чи свої ви­ро­б­ни­ц­т­ва в рі­з­них на­пря­м­ках, ці­ле­с­п­ря­мо­ва­но зме­н­шу­ва­ти за­бо­р­го­ва­но­с­ті по ене­р­го­но­сі­ях, у бю­дже­ти рі­з­них рі­в­нів: пе­н­сій­ний фонд, по за­ро­бі­т­ній пла­ті пра­цю­ю­чим, тим са­мим ви­во­дя­чи за­вод із кри­зо­во­го по­ло­жен­ня.

Але спро­би утво­рен­ня ме­ре­жі еко­но­мі­ч­но ві­д­о­со­б­ле­них ви­ро­б­ництв, ні до чо­го не при­ве­ли. За­над­то важ­ко бу­ло під­ні­ма­ти під­при­єм­с­т­во, що роз­ва­лю­єть­ся, що не­сло на сво­їх пле­чах ва­н­таж за­бо­р­го­ва­но­с­тей.

За чо­ти­ри ро­ки при­ва­ти­за­ції ос­но­в­не ви­ро­б­ни­ц­т­во ВАТ «За­вод «Э­К­МА» - скло­та­ра і ті­ньо­ві ма­с­ки - бу­ло ці­л­ком зу­пи­не­не. Чи­се­ль­ність працюючих з 1995р. - по 2000р. ско­ро­ти­ло­ся з 2500 до 198 чо­ло­вік. Зро­с­ли бо­р­ги по усіх ви­дах пла­те­жів, че­рез не­ви­пла­ту за­ро­бі­т­ної пла­ти ро­с­ла со­ці­а­ль­на на­пру­га, по­ка­з­ни­ки ро­бо­ти під­при­єм­с­т­ва по­гі­р­шу­ва­ли­ся. Ак­ти­в­на ча­с­ти­на ви­ро­б­ни­чих фо­н­дів за­во­ду за це де­ся­ти­літ­тя мо­ра­ль­но і фі­зи­ч­но за­ста­рі­ла, бу­ла де­мо­н­то­ва­на і ви­рі­за­на на ме­та­ло­м.

По­ста­но­вою Ар­бі­т­ра­ж­но­го су­ду Дніп­ро­пе­т­ров­сь­кої об­ла­с­ті від 07.05.2001р. ВАТ «За­вод «Э­К­МА» був ви­зна­ний ба­н­к­ру­том.

На цьо­му іс­то­рія під­при­єм­с­т­ва фа­к­ти­ч­но і за­кін­чи­ла­ся, як­би в че­р­в­ні 2000 ро­ку на ба­зі ВАТ «За­вод ЭК­МА» не бу­ло ство­ре­не під­при­єм­с­т­во ТОВ «Ві­ль­но­гор­сь­ке скло­».

Су­во­рі за­ко­ни ри­н­ку змі­с­ти­ли ак­це­н­ти ви­ро­б­ни­ц­т­ва, але не да­ли зга­с­ну­ти - май­с­те­р­но­с­ті скло­ва­рів, так і з'яв­и­ла­ся на світ ві­ль­но­гор­сь­ка пля­ш­ка.

За пів­то­ра ро­ку іс­ну­ван­ня ТОВ «Ві­ль­но­гор­сь­ке скло», на під­при­єм­с­т­ві бу­ли вве­де­ні в екс­плу­а­та­цію 2 скло­ва­р­ні пе­чі з ви­ро­б­ни­чою по­ту­ж­ні­с­тю більш 250 тонн зе­ле­но­го скла в до­бу; вста­но­в­ле­ні і за­пу­ще­ні 5 но­ві лі­нії по ви­пу­с­ку скло­та­ри, осна­ще­них су­час­ни­ми скло­фо­р­му­ю­чи­ми ма­ши­на­ми, ав­то­ма­ти­зо­ва­ни­ми лі­ні­я­ми ко­н­т­ро­лю яко­с­ті й упа­ку­ван­ня про­ду­к­ці­ї.

У ре­зуль­та­ті за цей пе­рі­од ви­ро­б­ни­чі по­ту­ж­но­с­ті під­при­єм­с­т­ва ви­ро­с­ли більш ніж у 4 ра­зи. Як­що об­сяг ви­ро­б­ни­ц­т­ва у ве­ре­с­ні 2000р. скла­дав 1,3 млн. пля­шок на мі­сяць, у ве­ре­с­ні 2001р. він склав більш 8,5 млн. пля­шок на мі­сяць. На сьо­го­дні­ш­ній день ви­ро­б­ни­чий по­те­н­ці­ал за­во­ду до­зво­ляє ви­пу­с­ка­ти до 10 млн. пля­шок на мі­сяць.

За ко­ро­т­кий пе­рі­од у ТОВ «Ві­ль­но­гор­сь­ке скло» на­ла­го­ди­ли ті­с­ні зв'я­з­ки більш з чим 30 ви­ро­б­ни­ка­ми ти­хих і гри­с­тих вин у рі­з­них ре­гі­о­нах Укра­ї­ни.

З кон­ве­є­рів за­во­ду ни­ні схо­дить два­дця­ть на­ймену­вань пля­шок ста­н­да­р­т­но­го кла­си­ч­но­го зра­з­ка, до яких звик спо­жи­вач. Але час ди­к­тує і свої ви­мо­ги, а зна­чить не­об­хід­ність ви­го­то­в­лен­ня то­ва­ру но­вої, не­зви­чай­ної фо­р­ми. За­вод­сь­кі конс­тру­к­то­ри за ба­жан­ням за­мо­в­ни­ка мо­жуть роз­ро­би­ти будь-­яку ори­гі­на­ль­ну вин­ну єм­ність, що від­по­ві­дає ви­мо­гам са­мо­го ви­мо­г­ли­во­го за­мо­в­ни­ка.

000 "Ві­ль­но­гор­сь­ке скло" пра­цює над осво­єн­ням між­на­ро­д­них ста­н­да­р­тів яко­с­ті се­рії ISO 9000.

Усе це - до­зво­лить ТОВ «Ві­ль­но­гор­сь­ке скло» у най­бли­ж­чо­му май­бу­т­ньо­му за­йня­ти лі­ди­ру­ю­че по­ло­жен­ня на ри­н­ку СНД се­ред ви­ро­б­ни­ків пля­ш­ки для роз­ли­ву ти­хих і гри­с­тих вин. В да­ний час ТОВ «Ві­ль­но­гор­сь­ке скло» ви­пу­с­кає і ре­а­лі­зує в Укра­ї­ні і за кордоном (в Мо­л­да­вію) бли­зь­ко 16 ви­дів зе­ле­ної і оли­в­ко­вої пля­ш­ки. За­вод має по­стій­ний за­пас пля­ш­ки прак­ти­ч­но в по­в­но­му асо­р­ти­ме­н­ту і у до­ста­т­ньо­му об­ся­зі. Це до­зво­ляє в по­в­но­му об­ся­зі ви­ко­ну­ва­ти свої зо­бо­в'я­зан­ня пе­ред сво­ї­ми ос­но­в­ни­ми по­ку­п­ця­ми, що пред­ста­в­ле­ні в таб­ли­ці 1.

Таб­ли­ця 1. - Пе­ре­лік най­більш ве­ли­ких спо­жи­ва­чів скло­та­ри ТОВ «Ві­ль­но­гор­сь­ке скло» (більш 5%).

Спо­жи­вач

Вид пля­ш­ки

Ча­с­т­ка в то­ва­ро­обі­гу, %

Ар­те­мів­сь­кий За­вод ша­м­пан­сь­ких вин

Ша­м­па­н­ка

21%

Ки-­Пра­га

вин­на

13%

Оде­са­ви­н­п­ром

ша­м­пан­сь­ка

9%

Вин кон­церн

ви­н­ко

8%

Ко­б­ле­во

ко­б­ле­во

8%

Укр­ви­но

ша­м­пан­сь­ка

5%

Ма­са­н­д­ра

вин­на

5%

Таб­ли­ця 2. – Ос­но­в­ні спо­жи­ва­чі бі­лої пля­ш­ки

По­ку­пець

Спо­жи­ван­ня

Від­стань між за­во­да­ми та споживачами, км.

Ви­ро­б­ни­ки скло­та­ри

СП "Пе­кл-­Зо­ря"

Ро­ки­т­нов­сь­кий склоза­вод

Го­с­то­мель­сь­кий скло­за­вод

Ві­ль­но­гор­сь­ке скло

Мі­с­це роз­та­шу­ван­ня

м. Рі­в­не

пгт. Ро­ки­т­не, Рі­в­не­нь­сь­ка обл.

п. Го­с­то­мель, Ки­ївсь­ка обл.

м. Ві­ль­но­горськ

Фі­р­ма"Со­юз-­Ви­к­тан"

10 млн.шт./міс

м. Сім­фе­ро­поль

989

1007

753

457

ТМ"Олімп"

8 млн.шт./міс

м. До­нецьк

1010

981

708

374

ТМ"Шу­с­тів"

5 млн.шт./міс

м. Оде­са

644

691

450

392

ТМ"Не­ми­рів"

9 млн.шт./міс

м. Не­ми­рів

296

338

230

433

ТОВ «Ві­ль­но­гор­сь­ке скло» має ди­ве­р­си­фі­ко­ва­ний порт­фель спо­жи­ва­чів, ча­с­т­ка най­бі­ль­шо­го - Ар­те­мів­сь­кий ЗШВ - скла­дає 21%, ін­ші - не більш 15% у за­га­ль­но­му то­ва­ро­обі­гу. Та­ким чи­ном, від­хід або зни­жен­ня обо­ро­тів по де­кі­ль­кох клі­є­н­тах не ви­кли­кає зна­ч­но­го зни­жен­ня об­ся­гів ре­а­лі­за­ції, і надає мо­ж­ли­вість по­шу­ку но­вих клі­є­н­тів.

Ос­но­в­ний асо­р­ти­мент ре­а­лі­зо­ва­ної пля­ш­ки по кі­ль­ко­с­ті і ці­нам пред­ста­в­ле­ний у таб­ли­ці 1. З таб­ли­ці ви­д­но, що ос­но­в­ну ча­с­т­ку в про­да­жах за­ймає ша­м­пан­сь­ка пля­ш­ка – бли­зь­ко 38%, по­тім вин­на кла­си­ч­на – 14%, вин­на екс­клю­зивна - Ко­ни­ка – 11%, Ко­б­ле­во – 8 % і ін­ші. Тоб­то, по­ки ос­но­в­ні про­да­жі ско­н­це­н­т­ро­ва­ні в се­г­ме­н­ті – пля­ш­ки для ша­м­пан­сь­ких вин і вин­ної про­ми­с­ло­во­с­ті.

Оці­не­ний об­сяг ри­н­ку ша­м­пан­сь­кої пля­ш­ки – бли­зь­ко 40 млн. шт. у рік. По­зи­ція за­во­ду в цьо­му се­г­ме­н­ті скла­дає 48%, а пла­ну­єть­ся до­ве­с­ти до кі­н­ця ро­ку цей по­ка­з­ник до 60% - тоб­то за­га­ль­на ре­а­лі­за­ція скла­дає по­ряд­ку 19,7 млн. шт. у рік, і пла­ну­єть­ся до­ве­с­ти до 24 млн. шт.(це бі­ля – 2 млн. шт. на мі­сяць).

По вин­ній пля­ш­ці об­сяг ри­н­ку більш 130 млн. шт. у рік. ТОВ «Ві­ль­но­гор­сь­ке скло» у цьо­му се­г­ме­н­ті за­ймає бли­зь­ко 45%, а пла­ну­єть­ся до­ся­г­ти 52%, тоб­то об­сяг ре­а­лі­за­ції скла­дає 57,6 млн. шт. у рік , а пла­но­вий - 70 млн. шт.(це бли­зь­ко 4,8 млн. шт. на мі­сяць - по фа­к­ту, і план – 5,8 млн. шт.).

На да­но­му ета­пі ТОВ «Ві­ль­но­гор­сь­ке скло» ще не за­йня­ло та­кий се­г­мент ри­н­ку як бі­ла пля­ш­ка 0,5л. Цей се­г­мент ри­н­ку є до­сить пе­р­с­пе­к­ти­в­ним, оскі­ль­ки ви­ро­б­ни­ц­т­во го­рі­л­ч­аних ви­ро­бів є ста­бі­ль­ним, ри­нок має те­н­де­н­ції до роз­ши­рен­ня. Під­при­єм­с­т­во пла­нує ви­й­ти на ри­нок з кон­ку­ре­н­т­но­с­п­ро­мо­ж­ною ці­ною та ви­со­кою які­с­тю про­ду­к­ці­ї. Гео­гра­фі­ч­но ви­гі­д­не по­ло­жен­ня (відображено у таблицях 2 та 4) до сировинних джерел та ос­но­в­них спо­жи­ва­чів про­ду­к­ції, ви­со­ка якість та кон­ку­ре­н­т­но­с­п­ро­мо­ж­на ці­на по­ви­нні ви­ве­с­ти завод у лі­де­ри по про­да­жах у пі­в­ден­но­-схі­д­но­му ре­гі­о­ні Укра­ї­ни. Ком­па­нія орі­є­н­ту­єть­ся на на­сту­п­них по­ку­п­ців:

Таб­ли­ця 3. - Пла­но­ва­ні об­ся­ги ре­а­лі­за­ції бі­лої пля­ш­ки 0,5 л.

Спо­жи­вач

Спо­жи­ван­ня пля­ш­ки на мі­сяць, млн. шт...

Пла­но­ва­ний об­сяг ре­а­лі­за­ції, млн. шт.

Ча­с­т­ка об­ся­гу ре­а­лі­за­ції в за­га­ль­но­му спо­жи­ван­ні, %

ТМ «Со­юз-­Ви­к­тан»

10

4

40%

ТМ «О­лімп»

8

2

25%

ТМ «Шу­с­тів»

5

2

40%

ТМ «Не­ми­рів»

9

2

22%

Ра­зом

32

10

31%

Тоб­то, пла­ну­єть­ся ско­н­це­н­т­ру­ва­ти свої зу­сил­ля і мо­но­по­лі­зу­ва­ти ри­нок бі­лої і зе­ле­ної пля­ш­ки в пі­в­ден­но­-схі­д­ній ча­с­ти­ні Укра­ї­ни, де зна­хо­дять­ся ос­но­в­ні ви­ро­б­ни­ки го­рі­л­ки, ви­на і ша­м­пан­сь­ких вин. Та­ким чи­ном, пі­с­ля вве­ден­ня в дію пе­чі №2 ТОВ «Ві­ль­но­гор­сь­ке скло» бу­де ви­ро­б­ни­ком, у яко­го в до­ста­т­ньо­му асо­р­ти­ме­н­ті бу­де пред­ста­в­ле­ні пля­ш­ки зе­ле­ного, оли­в­ко­вого і бі­лого ко­льо­рів.

По­зи­ції кон­ку­ре­н­тів в Укра­ї­ні на­сту­п­ні:

СП «Пе­к­ло-­Зо­ря» (м. Рі­в­не) – ви­ро­б­ник бі­лої пля­ш­ки, зна­хо­дить­ся в ста­дії про­да­жу. Уста­т­ку­ван­ня і пе­чі від­пра­цю­ва­ли 6 ро­ків. Ма­к­си­ма­ль­ний те­р­мін до зу­пи­н­ки на ка­пі­та­ль­ний ре­монт 1,5-2 ро­ку. При цьо­му не­об­хід­ний ка­пі­та­ль­ний ре­монт ма­шин і пе­чі. Не­об­хід­ний об­сяг ін­ве­с­ти­цій – бли­зь­ко 15 млн. $.

Ро­ки­т­не (Жи­то­мир­сь­ка об­ласть) – на­ле­жить ЗАТ «О­бо­лонь», має се­зон­ність у ви­ро­б­ни­ц­т­ві пля­ш­ки – пи­в­на влі­т­ку, у пе­рі­од ро­с­ту по­пи­ту на пи­во, вин­на пля­ш­ка – взи­м­ку. Не за­без­пе­чує си­с­те­м­но­го спо­жи­ва­ча вин­ної пля­ш­ки в зв'я­з­ку із се­зон­ною ро­бо­тою по пи­в­ній пля­ш­ці для ЗАТ «О­бо­лонь».

Го­с­то­мель (Ки­їв­сь­ка об­ласть) – мо­но­по­ль­но пра­цює на ри­н­ку пи­в­ної пля­ш­ки. Уста­т­ку­ван­ня для ви­ро­б­ни­ц­т­ва бі­лої пля­ш­ки вже за­ста­рі­ло.

У всіх трьох кон­ку­ре­н­тів іс­то­ри­ч­но, (то­му що во­ни бу­ду­ва­ли­ся в ча­си Ра­дян­сь­ко­го Со­ю­зу) не­вда­ле гео­гра­фічно-­еко­но­мі­ч­не по­ло­жен­ня в умо­вах су­час­ної Укра­ї­ни, сто­со­в­но ве­ли­ких спо­жи­ва­чів бі­лої скло­та­ри.

Слід за­зна­чи­ти, що ду­же ва­ж­ли­вим фа­к­то­ром для ви­ро­б­ни­чо­го під­при­єм­с­т­ва є бли­зь­кість си­ро­вин­ної ба­зи. ТОВ «Ві­ль­но­гор­сь­ке скло» за­ймає ду­же ви­гі­д­не по­ло­жен­ня сто­со­в­но ос­но­в­них си­ро­вин­них ком­по­не­н­тів, що по­зна­ча­єть­ся на зни­жен­ні со­бі­ва­р­то­с­ті ви­ро­б­ле­ної про­ду­к­ції і не­об­хід­но­с­ті фо­р­му­ван­ня до­ста­т­ніх си­ро­вин­них за­па­сів, і від­по­ві­д­но «за­мо­ро­жу­ван­ні» обо­ро­т­них ко­ш­тів у си­ро­ви­ні. (див. таб­л. 4).

Таб­ли­ця 4. - На­бли­же­ність до ос­но­в­них си­ро­вин­них дже­рел.

На­ймену­ван­ня

Від­стань між за­во­да­ми

Ви­ро­б­ни­ки скло­та­ри

СП "Пе­кл-­Зо­ря"

Ро­ки­т­нов­сь­кий скло­за­вод

Го­с­то­мель­сь­кий скло­за­вод

Ві­ль­но­гор­сь­ке скло

Мі­с­це роз­та­шу­ван­ня

м. Рі­в­не

пгт. Ро­ки­т­не, Рі­в­нен­сь­ка обл.

п. Го­с­то­мель, Ки­їв­сь­ка обл.

м. Ві­ль­но­горськ

Пі­сок

пгт. Но­ва Во­до­ла­га, Ха­р­ків­сь­ка обл.

788

756

467

3

Со­да

Крим­сь­кий со­до­вий за­вод

980

1000

750

450

Ли­си­чан­сь­кий со­до­вий за­вод

997

968

680

433

До­ло­мить

До­ку­ча­євськ, До­не­ць­ка обл.

1023

993

710

364

Гли­но­зем

За­по­рі­зь­кий че­р­во­ний ком­бі­нат

836

807

524

166

Су­ль­фат На­трия

г.Че­р­ка­с­сы

479

452

524

210

Та­ким чи­ном, мо­ж­на ви­ді­ли­ти на­сту­п­ні кон­ку­ре­н­т­ні пе­ре­ва­ги ТОВ «Ві­ль­но­гор­сь­ке скло»:

Ви­со­ка якість і рі­з­но­ма­ні­т­ний асо­р­ти­мент про­ду­к­ці­ї.

Бли­зь­ке роз­та­шу­ван­ня до ос­но­в­них спо­жи­ва­чів про­ду­к­ці­ї.

До­ста­т­ні за­па­си го­то­вої про­ду­к­ції, що до­зво­ля­ють під­три­му­ва­ти збут у за­пла­но­ва­них об­ся­гах.

Ни­зь­ка со­бі­ва­р­тість про­ду­к­ції, оскі­ль­ки бу­дуть ви­ко­ри­с­то­ву­ва­ти­ся ене­р­го­з­бе­рі­га­ю­чі тех­но­ло­гії і но­ве пе­ре­до­ве об­ла­д­нан­ня.

Ви­гі­д­не роз­мі­щен­ня си­ро­вин­них дже­рел.

Ви­со­кий рі­вень ме­не­дж­ме­н­ту ком­па­ні­ї.

До­сить зно­ше­ні ос­но­в­ні ви­ро­б­ни­чі фо­н­ди на­ших кон­ку­ре­н­тів.

Ви­со­кий вхі­д­ний ба­р'єр у да­ну га­лузь. Тіль­ки для мо­де­р­ні­за­ції іс­ну­ю­чих по­ту­ж­но­с­тей на­шим кон­ку­ре­н­там (СП «Пе­к­ло-­Зо­ря») не­об­хід­но бли­зь­ко 15 млн. дол. ін­ве­с­ти­цій. А для бу­ді­в­ни­ц­т­ва но­во­го за­во­ду не­об­хід­но по оці­н­ках екс­пе­р­тів бли­зь­ко 18-21 млн. дол.

Ос­но­в­на кон­ку­ре­н­т­на бо­ро­ть­ба в се­г­ме­н­тах зе­ле­ної і бі­лої пля­ш­ки бу­де від­бу­ва­ти­ся се­ред вже іс­ну­ю­чих лі­де­рів: СП «Пе­к­ло-­Зо­ря», Ро­ки­т­нян­сь­кий скло­за­вод, Го­с­то­ме­ль­с­кий скло­за­вод. Клю­чо­вим фа­к­то­ром бо­ро­ть­би бу­де спів­від­но­шен­ня ці­ни і яко­с­ті. По зе­ле­ній пля­ш­ці –для ша­м­пан­сь­кого і вина спів­від­но­шен­ня ці­на-­якість вже знай­де­но. По бі­лій пля­ш­ці –пла­но­ва­на ці­на для ос­но­в­них спо­жи­ва­чів скла­де 380 грн. за 1000 шт. Ці­ни ос­но­в­них кон­ку­ре­н­тів скла­да­ють 420-450 грн. за 1000 шт. Та­ким чи­ном, ці­на є кон­ку­ре­н­т­но­с­п­ро­мо­ж­ною, а з ура­ху­ван­ням ва­р­то­с­ті до­ста­в­ки до кі­н­це­во­го спо­жи­ва­ча виникає впе­в­не­ність у до

    Подібні статті по економіці

    Земельні ресурси підприємства
    Високоефективну і конкурентоздатну економіку можуть формувати і розвивати лише професійно компетентних і досвідчених управлінських кадрів всіх рівнів, перш за все господарських керівник ...

    Дослідження ефективності функціонування поліграфічного підприємства (на прикладі ЗАТ Віпол)
    Актуальність теми даної дипломної роботи є те що на сьогоднішній день питання ефективності функціонування підприємства займає важливу роль. Кожне підприємство щоб вижити на ринку глобал ...

    Аналіз основних фінансових аспектів діяльності молокопереробного підприємства ПП Молокозавод–Олком
    Базою проходження практики є ПП «Молокозавод - Олком» Метою проходження практики є вивчення основних фінансових аспектів діяльності молокопереробного підприємства. Основні завдання ...

    Copyright © 2024. www.ekonomikam.com. Всі права захищені.