Меню сайту

Газова промисловість Росії

У період ринкових реформ галузі паливно-енергетичного комплексу Росії удосконалювалися структурні та управлінські. На відміну від нафтової промисловості, де за період соціально-економічних реформ 1991-1999 рр.. сформувалося понад десяти конкурують один з одним великих вертикально інтегрованих компаній, газова промисловість не відчувала процесу дроблення і зберегла монопольне становище на внутрішньому та зовнішньому ринках газу.

Найбільший російський виробник газу - державний концерн «Газпром» - акціонувався як єдина вертикально інтегрована компанія, що об'єднала в собі здобич, переробку, магістральний транспорт і зберігання природного газу. РАТ «Газпром», утворене в 1993 р. на підставі Указу Президента Росії, об'єднало територіальні підрозділи концерну «Газпром» (за винятком розташованих в ізольованих району об'єднань «Норільскгазпром» і «Якутскгазпром»).

З моменту створення РАТ «Газпром» спеціальною урядовою постановою був (з липня 1993 р.) запущений механізм індексації цін на газ, пов'язаний з темпами інфляції. Це стало основною причиною поступового наближення внутрішніх оптових цін на газ до зваженими цінами експортних контрактів, тобто до світових цін, що складаються на європейських ринках газу.

Станом на кінець 1995 р. такі ціни піднялися до позначки 55,6 дол. / 1 тис. м3, що становило більше двох третин від рівня середніх експортних цін на газ. У відповідь російські споживачі газу стали в масовому порядку ухилятися від сплати за паливо або намагатися розплачуватися товарами власного виробництва за завищеними цінами. Виникла відома проблема неплатежів, почасти цілком законних, регульованих постановами уряду про заборону відключення деяких категорій споживачів.

Безумовно, що існують внутрішні ціни на газ в умовах неплатежів не стимулюють збільшення газовидобутку і, що ще важливіше, технічного переозброєння газової промисловості, а також розвитку нових газопромислові родовищ.

Всі вищенаведені фактори обумовлюють актуальність і значимість тематики роботи на сучасному етапі, спрямованої на глибоке і всебічне вивчення газової промисловості Росії.

Метою даної роботи є систематизація, накопичення і закріплення знань про газової промисловості Росії.

Відповідно до поставленої мети в роботі передбачається вирішити такі завдання:

Розглянути основні підсумки діяльності ВАТ «Газпром»;

Вивчити проблеми газової промисловості Росії;

Охарактеризувати перспективи розвитку газової промисловості Росії.

    Подібні статті по економіці

    Трудовий потенціал України
    В усі часи економісти різних поглядів, шкіл і напрямів визнавали, що праця є одним із найголовніших факторів економічного розвитку. Недвозначно на це натякає християнська заповідь: &quo ...

    Аналіз діяльності ВАТ Стахановский завод феросплавов
    В ході проходження практики були пройдені такі основні етапи як: - отримання перепусток, інструктаж з техніки безпеки, отримання інд і виділеного завдання; - ознайомлення ...

    Аналiз iнвестицiйної дiяльностi в умовах ринкової економiки
    Успішне проведення ринкових реформ в Україні неможливо без ефективної структурно-інвестиційної політики перетворення економіки з метою створення сприятливого інвестиційного клім ...

    Copyright © 2024. www.ekonomikam.com. Всі права захищені.